Учени са успели да идентифицират второ магнитно поле, генерирано от Земята,

...
Учени са успели да идентифицират второ магнитно поле, генерирано от Земята,
Коментари Харесай

Учени регистрираха второ магнитно поле на Земята

Учени са съумели да разпознават второ магнитно поле, генерирано от Земята, оповестява изданието Live Science. 

Второто поле е 20 хиляди пъти по-слабо от световното магнитно поле на планетата.

Новите данни са били показани на среща пред Европейската група на геодезистите във Виена.

Важна роля в генерирането на това второ магнитно поле играе Луната, показаха учените.

От Европейската галактическа организация (ЕКА) са употребявали тройка от спътници, наречени  “Swarm ” (рояк), за да открият второто магнитно поле. Сателитите, обикалящи към Земята, са обрисували неуловимата мощ в невиждана детайлност: магнитното поле, основано от електричеството в солените океани на планетата.

Повечето хора са осведомени с мощното магнитно поле, създадено от разтопената желязна вътрешност на Земята, само че по-малко се знае за полето, генерирано от неговите океани.

Изследователите са разкрили, че това второ магнитно поле е било основано от Луната, която въздейства върху приливите и отливите на океаните. Полето основава електрически ток, който създава магнитен сигнал. 

С помощта на спътниците " Рояк " учените са съумели да записват магнитните сигнали на приливите от океанската повърхнина до морското дъно, което им е дало визия за естеството на теченията на океана на всяка дълбочина, разяснява Нилс Олсън, който е работил над проучването.

Олсън прибавя, че това може да е ключът към разбирането на изменението на климата.

" Тъй като океаните гълтам топлината от въздуха, следенето по какъв начин тя се популяризира и съхранява, изключително в дълбочина, е важно за разбирането на изменящия се климат ", разяснява той в изказване.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР